おぼろとうふの大豆マーボーあん| 京とうふ藤野|京都のおとうふやさん

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おぼろとうふの大豆マーボーあん2人分

木綿とうふじゃなくて、やわらかいおぼろとうふで麻婆豆腐ってアリ?
藤野の人気のおぼろ丼に、大豆の食感もおいしいピリ辛マーボーあんかけをかけて召し上がれ♪

※当レシピはベジタリアン・ヴィーガンレシピではありません。使用している調味料に小麦等含まれている可能性があります。

作り方

おぼろとうふの大豆マーボーあんかけ丼

【材料】2人分

おぼろとうふ   250g

大豆の水煮  70g(動画では乾燥大豆を戻して使用していますが、市販の大豆の水煮でOK)
白ねぎ      1本
にんにく     1片(みじん切りで大さじ1程度)
サラダ油     大さじ2
豆板醤      小さじ1
酒        45cc(大さじ3)
みりん      15cc(大さじ1)
水        500cc
薄口しょうゆ   70cc
こしょう     適量(動画には出てきませんが、味を調整してください)
水溶き片栗粉   適量

ごはん      丼二杯分(丼にはせず、とうふのあんかけだけでもおいしく召し上がれます)

お好みで、糸唐辛子、ねぎを添えて

Fujino’s soft tofu and soybean mabo rice bowl

250g(8 3/4oz) Fujino’s Oboro tofu (soft tofu)

70g(1oz) boiled soybeans (We cooked dried soybeans, but you can buy boiled soybeans if available)
1 white leek
a clove of garlic (or 1 Tbsp of chopped garlic)
2 Tbsp vegetable oil
1 tsp Tobanjyan (Chinese chili bean paste)
45cc(3 Tbsp) cooking sake
15cc(1 Tbsp) Mirin (sweet cooking wine)
500cc(17oz) water
70cc(2 1/3oz) thin soy sauce
pepper
starch

white rice (it can be served as a dish with the starchy sauce over soft tofu.)
shredded red pepper and leeks for toppings

caution: This recipe is not for vegetarian or vegan. These seasonings may contain wheat or other ingredients.